Toldboden 1, 5. sal B
8800 Viborg

Tandpleje og kostvejledning

Det er ingen hemmelighed, at kosten spiller en stor rolle i at have en sund og velfungerende krop. Hvad du indtager, har derfor også betydning for dine tænders generelle sundhed. Der er både nogle fødevarer, du med fordel kan gå udenom, hvis du ønsker at forebygge tandproblemer, men der er også fødevarer, du kan indtage for at fremme din tandsundhed.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din tandpleje og kost har en positiv eller negativ effekt på hinanden, bør du få foretaget et tandeftersyn, hvor vi kan fortælle dig meget mere om din konkrete situation.

Hvad er sund kost for mine tænder?

Hvis du ønsker at spise fødevarer, der er fremmer sunde og stærke tænder samt passer på din mundhule og tandkød, er der en række retningslinjer, du kan følge.

Hvis du bruger disse retningslinjer som udgangspunkt for din kost, kan du bl.a. minimere risikoen for sygdomme i munden, heriblandt caries og tandkødsbetændelse/paradentose:

 • Vælg sunde mellemmåltider – undgå så vidt muligt meget sukkerholdige mellemmåltider, da sukkeret herfra får lov til at sidde længe på dine tænder. Sukkeret højner risikoen for caries og huller i tænderne.
 • Spis frugt og grøntsager hver dag – brug gerne frugt og grønt som mellemmåltid og tilsæt dem til hovedmåltiderne for at reducere sukkeret på tænderne. Derudover indeholder frugt og grønt vigtige vitaminer og mineraler, der styrker dit immunforsvar og hjælper med at hele sår- og betændelsestilstande som eksempelvis tandkødsbetændelse.
 • Spis fuldkornsprodukter hver dag – når du indtager og tygger på fødevarer, der er rig på fuldkorn, hjælper det med at rengøre dine tænder for plak. Bløde fødevarer klister derimod til tænderne, og har nemmere ved at sætte sig fast og gøre skade.
 • Spis mindre mættet fedt – vi danskere indtager en stor del mættet fedt fra animalske fødevarer såsom kød- og mejeriprodukter. Ifølge en række studier ser det ud til, at en kost med mindre mættet animalsk fedt kan bidrage til at forebygge tandkødsbetændelse og give bedre resultater ved bl.a. paradentosebehandlinger.
 • Drik vand – sluk tørsten i vand fremfor sukker- og syreholdige drikkevarer såsom sodavand og juice. Vand hjælper til at skylle madrester og bakterier ud af tænderne og er desuden tørstslukkende.

Du kan læse mere omkring kost og tandsundhed på Tandlægeforeningens hjemmeside.

Sukker- og syreskader – sådan undgår du dem

Noget af det, der skader dine tænder mest i forbindelse med kosten, er sukker- og syreholdige fødevarer. Denne type fødevarer har derfor stor indflydelse på din generelle tandsundhed, og du bør derfor tænke over, i hvor stort omfang du indtager sukker- og syreholdige fødevarer.

Syreskader er ætsning af tændernes emalje, og skyldes gentagne syreangreb fra mad- og drikkevarer. Jo stærkere syren er, jo længere tid sidder den på tænderne og opløser emaljen. Blandt de store syndere er eksempelvis cola og energidrikke, og du bør undgå dem, hvis du ønsker at undgå syreskader.

Et godt råd er kun at indtage syreholdige fødevarer i forbindelse med et måltid, hvor maden er neutraliserende. Derudover bør du skylle munden efter indtagelse af syre eller sukker.

Du bør dog ikke børste tænder, lige efter indtagelse af syreholdige fødevarer, da du risikerer at slibe mere emalje væk. Skyl efter med vand, og vent i stedet en times tid med tandbørstningen.

Du kan læse mere omkring slid- og syreskader her.

6 gode råd til sunde tænder

Du skal ikke blive bedrøvet, hvis det ikke lykkes dig helt at undgå sukker- og syreholdige fødevarer – det kan vi heller ikke.

Til gengæld har vi disse 6 gode råd til dig, du kan have i baghovedet, så du alligevel kan opretholde en god tandsundhed:

 1. Undgå at drikke sodavand og juice i små slurke, da dette bader tænderne i sukker og syre
 2. Skyl munden med vand, når du har indtaget sukker- eller syreholdige fødevarer
 3. Vent en times tid med at børste tænder efter indtagelse af surt eller sødt
 4. Børst dine tænder 2 gange om dagen i min. 2 minutter ad gangen
 5. Brug tandtråd eller mellemrumsbørste flere gange ugentligt
 6. Sørg for at overholde dine regelmæssige tandlægebesøg

Kontakt Tandlægecentret Viborg for spørgsmål om tandpleje og kostvejledning

Hos Tandlægecentret Viborg står vores tandlæger og tandplejere klar til at rådgive og vejlede dig omkring din tandpleje og kost samt andre forebyggende behandlinger.

Høj kvalitet og faglighed til en fair pris
Vi anvender de nyeste teknologier og veldokumenterede materialer
Smertefri, tryg og nærværende behandling

 Om os

Vi ønsker at være din foretrukne tandlæge i Viborg og yder en 
professionel behandling i et positivt miljø.

Åbningstider:

Mandag-Tirsdag:
Onsdag-Torsdag:
Fredag:
Kl. 8:00 - kl. 17:00
Kl. 8:00 - kl. 16:00
Kl. 8:00 - kl. 14:30

Telefontider:

Mandag:
Tirsdag:
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:
Kl. 8:00 - kl. 17:00
Kl. 8:00 - kl. 17:00
Kl. 8:00 - kl. 15:15
Kl. 8:00 - kl. 16:00
Kl. 8:00 - kl. 14:30

Kontakt / Find os

Tandlægecentret Viborg Impantatcenter

Toldboden 1, 5. sal B
8800 Viborg
Tlf: 86 62 16 67 - 86 62 31 44
Mail: mail@tlcviborg.dk
Bestil tid